Međutim, vizuelne igre nisu jedino što nam veliki spektar boja nudi. Brojna istraživanja pokazala su da određene boje u čoveku bude različite osećaje, raspoloženja i doživljaje. Možda će zvučati neverovatno, ali ukoliko u formalnu trpezariju ubacite elemente crvene boje, gosti će se u takvom prostoru osećati opuštenije, biće raspoloženiji za konverzaciju, a usput će steći utisak da ste odličan kuvar/kuvarica.

Za razliku od trpezarije, u spavaćoj sobi bi atmosfera trebalo da bude nešto drugačija.

To je mesto gde se opuštate, povezujete sa partnerom, oslobađate stresa i zaboravljate na iscrpljujuće obaveze.Kako dokazano umiruju i opuštaju, boje za ovu prostoriju su boja lavande i zelena boja. Zanimljivo je da crvena podiže krvni pritisak i otkucaje srca, što je suprotno od pomenutih, mirni nijansi.

Što se kupatila tiče, bela u kombiniaciji sa toplim bojama je oduvek bila popularna kombinacija, najviše zbog toga što daje konotaciju nežnosti i čistoće. Kako u poslednje vreme ovaj prostor pored osnovnih funkcija mnogima služi da se tako osame, relaksiraju i otarase negativnih misli - zelena, plava i tirkizna su odličan izbor jer pružaju osećaj svežine, čistoće i mira. Naravno, sve ovo ima smisla jedino ako Vam ove boje odgovaraju, u suprotnom svaki put kada se osvrnete i pogledate u ogledalo videćete katastrofu.

Za radnu sobu ključna reč je produktivnost. Što brže i efikasnije završite sa zadacima za taj dan, više vremena ćete imati za uživanje, zabavu i odmaranje - znači za porodicu i prijatelje. Crvena i narandžasta pokreću i odvraćaju pažnju, pa ih iz tog razloga treba zaobići. Kako je zelena boja boja koncentracije, stručnjaci preporučuju upravo nju. To je najbolja boja kojom možete biti okruženi na duži vremenski period.

Evo nekih od psiholoških značenja boja, asocijacija i osećaja koje u nama bude:

Crvena - strast, ljubav, uzbudjenje, unosi radost i toplinu u dom, ali isto tako u kombinaciji sa žutom bojom otvara apetiti, što zapravo znači da nije slučajnost da se ove dve kombinacije često upotrebljavaju na logotipima poznati prehrambenih brendova.

Zelena - svežina, relaksacija, smirenost.

Bela - neznost, čistoća, mir.

Žuta / Narandžasta - boje bliske suncu, povećavaju entuzijazam, daju energiju, pokreću i stvaraju pozitivne vibracije.

Ljubičasta - kreativnost, luksuz, harmonija, a malo tamnije nijanse utiče dobro na miran san.

Plava - oduvek poznata kao ‘’kraljevska boja’’ (royal blue), asocira na raskoš, poverenje i intelekt.

Pastelne boje kao i njihova pažljivo odabrana kombinacija su idealne za dečije sobe iz razloga što podstiču kreativnost i bude pozitivne vibracije.

Uz kreativnu, pametnu i doziranu upotrebu modernih boja, naravno uklopljenih sa odgovarajućim nameštajem po Vašoj želji,koje su u skladu sa Vašim afinitetima, karakterom i senzibilitetom, stvaramo dinamičnu, misterioznu, dramatičnu, toplu i ušuškanu, glamuroznu, ili pak intimnu atmosferu. Recite nam, u kojoj se Vi pronalazite?